na veľký plech

cesto:
600 g polohrubej múky
100 g práškového cukru
300 ml mlieka
30 g droždia
90 g palmarínu
2 žĺtky

olej na potretie

I. plnka:
200 g zomletého maku
150 g cukru
vanilkový extrakt
hrsť hrozienok namočených v rume

II. plnka:
tuhší slivkový lekvár

III. plnka:
200 g zomletých orechov
100 g cukru
1 balík škoricového cukru

V šálke si pripravíme kvások z časti mlieka, droždia, trochy cukru a múky. Múku premiešame s práškovým cukrom, pridáme kvások, žĺtka, palmarín, zvyšok mlieka. Vypracujeme hustejšie cesto, ktoré necháme aspoň 30 minút nakysnúť.

Medzitým si z ingrediencií pripravíme plnky. Makovú a orechovú plnku zalejeme primeraným množstvom vriacej vody a vymiešame kašovitú hmotu. Hustá plnka sa ťažšie natiera.

Nakysnuté cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každú časť rozvaľkáme do veľkosti plechu. Vo vymastenom a vysypanom plechu začneme skladať koláč v tomto poradí – cesto – maková plnka – cesto – slivkový lekvár – cesto – orechová plnka – cesto. Každý diel cesta poprepichujte vidličkou. Vrchný diel cesta potrite navyše olejom.

Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 50 minút. Po upečení a vybratí koláča ho ešte raz potrieme olejom a zakryjeme utierkou.