Ku každému steaku patrí omáčka. Tú moju som vymyslel, keď som sa snažil použiť len suroviny, ktoré som mal doma a navyše som pridal melasu, ktorá nesmie v barbecue omáčke chýbať. Dodá jej zaúdenú arómu a zafarbí do hneda. Vyskúšajte!

BBQ omáčka (vystačí na 2 porcie)
80 ml whiskey
2 ČL plnotučnej horčice
2 ČL kečupu
2 ČL trstinovej melasy
1 lyžica masla
1 strek balzamikového octu
soľ
mleté čierne korenie

steak
hovädzia roštenka (asi 3 cm hrubý steak)
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie

Do rajnice nalejte whiskey a priveďte k varu. Minútu povarte, aby sa vyparil alkohol. Pridajte horčicu, kečup a melasu. Dobre premiešajte a opäť varte. Dochuťte balzamikovým octom, osoľte a okoreňte. Na záver pridajte do omáčky hrudku masla a za stáleho miešania ju rozpustite v omáčke. Maslo ju zahustí a zjemní. Ešte raz ochutnajte, či netreba dochutiť a hotovo.

Steak vyberte z chladničky, umyte ho a asi 20 minút pred grilovaním nechajte oteplieť na izbovú teplotu. Potom ho z oboch strán potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Prstami trošku pomasírujte, aby sa korenie dobre nalepilo na mäso.

Rozpáľte panvicu, nemusíte už na ňu dávať olej. Steak opekajte najprv 2 minúty na jednej strane, potom otočte na druhú stranu na ďalšie 2 minúty. Potom ho postavte aj na bok a opekajte chvíľu po obvode. Nakoniec ho ešte opekajte ďalšie 2 a 2 minúty z oboch strán. Dĺžka grilovania, samozrejme, záleží na tom, ako hrubý je váš steak a ako prepečený si ho chcete pripraviť.

Po ugrilovaní ho položte na drevenú dosku, môžete ho potrieť cesnakom a nechať na ňom roztopiť kúsok masla. Nezabudnite ho prikryť alobalom a nechať chvíľu odpočinúť.

 

 

Podávajte s pečenými rozmarínovými zemiakmi alebo s hranolkami.