Pripravte si:
3 PL olivového oleja
1/2 póru
200 g očistených šampiňónov
2 strúčiky cesnaku
2 smietky tymiánu
100 g pohánky
1 liter zeleninového vývaru
1 PL masla
50 g nastrúhaného parmezánu
soľ a korenie
 

Na olivovom oleji osmažte nadrobno nakrájaný pór, prihoďte šampiňóny (odporúčam krájať na veľké kusy, aby sa vám potom vo výslednom produkte "nestratili"), okoreňte ich a sprudka pražte 5 minút.

Postupne pridajte cesnak, tymián a pohánku. Zakaždým, keď niečo prihodíte na panvicu, zmes minútku popražte. Všetko zalejte 350 ml vývaru, priveďte do varu a za občasného miešania varte 10-15 minút. Po 15 minútach by sa mala väčšina tekutiny vypariť.

A teraz prichádza tá zdĺhavá časť - znížte teplotu na strednú až nízku, prilejte asi 50 ml vývaru a za stáleho miešania varte, kým pohánka vývar nevpije. Opakujete dovtedy, kým nebude pohánka mäkká. Nakoniec do horúceho pozota pridajte maslo a syr, premiešajte, aby sa chute krásne skombinovali, podľa potreby dosoľte a môžete jesť. ;)


Tipy na záver:
1. Veľmi pekne by som vás chcela poprosiť, nepoužívajte kupovaný bujón ako náhradu vývaru. Okrem toho, že to vášmu rizotu dodá umelinovú chuť, tak nebudete vedieť kontrolovať slanosť jedla. Nie je nič jednoduchšie, ako ráno vstať, očistiť nejakú zeleninu, zaliať ju vodou a nechať bublotať na sporáku pri nízkej teplote. Váš vývar vám nikam neujde, ani len miešať ho netreba. A na obed si môžete dať lahodnú polievočku, alebo si spraviť napríklad takéto rizoto. 
2. Použite veľkú panvicu. Ono sa to možno pri pohľade na kôpku ingrediencií nezdá, ale budete ju potrebovať.
3. Krúpy, pohánka ale aj ryža sú veľmi sýte a v kombinácii s hubami a syrom to vie byť riadna bomba. Takže odporúčam menšie porcie.
A teraz vás už nechám. Vychutnajte si svoje pozoto! ;)