Tak moji drahí, aby ste vedeli, v živote ženy sú obdobia, ako je napríklad toto predvianočné, kedy je zahrabaná v orechoch a škorici a klinčekoch a mede dovtedy, kým jej z toho neprepne. A vtedy príde zlom a na scénu prifrčí kyslý bôb! Poriadny, poctivý, s fazuľou nasušenou na hrušovských lazoch, kusom údených rebier a 33% smotanou. Takže nič pre padavky. Takto ju robieva moja maminka, aj moja starká a teraz už vlastne aj ja a ešte nikdy nám náš bôb nikto neošomral, tak to s ním aspoň raz skúste aj vy. ;)

Na nákupný lístok si poznačte:
1 hrnček fazule
500 g údených rebier
3 ks bobkového listu
5 ks celého čierneho korenia
3 väčšie zemiaky
1 čl paradajkovej pasty
1 čl mletej papriky (ja dávam 1/2 sladkej a 1/2 čili)
250 ml smotany na šľahanie
1 PL škrobu
1-2 PL octu

Fazuľu večer pred prípravou namočte do vody, aby sa odmočila!

Na druhý deň ju v tej istej vode varte asi hodinku, hodinku a pol. Zároveň vo väčšom hrnci dajte variť údené rebrá s bobkovým listom a čiernym korením.

Vody stačí toľko, aby boli rebrá ponorené (asi 2 litre).

Pri fazuli aj mäse je postup rovnaký - nechajte vodu zovrieť, znížte teplotu na minimum a pod pokrievkou pomaly varte.

Po hodine a pol máte pred sebou takmer uvarenú fazuľu a voňavý, slaný vývar z údeniny. Vyberte rebrá na tanier a niekam ich odložte, ešte sa k nim vrátime.

Bôb sceďte a šupnite ho do vývaru. Prihoďte zemiaky nakrájané na malé kocky a paradajkový pastu. Varte, kým zemiaky nezmäknú (bajočko 20-25 minút).

Do smotany zatrepte škrob a papriku a za stáleho miešania vlejte do polievky.

Mäso sa vracia! Oberte z rebier všetko, čo sa len dá. Budete mastní a slaní a ruky vám budú voňať ako veľkonočná šunka - ani neviem, či je to vlastne zle, alebo dobre :D

Každopádne všetky tie kúsky mäska pridajte tiež do polievky.

Nakoniec do kyslého bôbu patrí ocot. U nás ho každý ľúbi inak, takže pridávam asi 2 PL na 2,5 litra polievky a potom si každý do svojej porcie môže ešte pridať. Asi ste si všimli, že sa nikde v postupe nesolí. Ide o to, že ak máte kvalitné údené rebrá, vývar aj samotné kúsky mäsa by mali osoliť polievku až až. Ak sa vám však zdá potrebné štipku prisoliť, nech sa páči. 
No a to je môj (náš) kyslý bôb. Priznám sa, ja som sa ho naučila variť hlavne kvôli môjmu chlapovi, pretože je to jedna z jeho podmienok spolužitia (spolu s haluškami, sss.xom a jablkovou šarlotkou :D), ale čo človek nespraví pre lásku?!