1. Čo je špeciálnejšie ako fialové zemiaky? No predsa čipsy z fialových zemiakov! Aj keď sa dosť ťažko zháňajú, ako každá špecialita.

My (rozumej moja svokra, ale sadiť som pomáhala, tak sa to hádam počíta) máme tento rok našťastie vlastnú úrodu. Ak sa vám ich nepodarí nikde nájsť, poslúžia aj obyčajné, nudné zemiaky.

V malej miske zmiešajte 3-4 PL oleja s jedných nakrájaným strúčikom cesnaku a nechajte aspoň hodinku odpočívať.

Zemiaky si nakrájajte na veľmi tenké plátky (1-2 mm) a poukladajte ich v jednej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý zemiak potrite z oboch strán cesnakovým olejom - dávajte pozor, aby sa na zemiaky nedostali kúsky cesnaku, LEN olej. Potom už len malá štipka morskej soli a čerstvého rozmarínu a šup s plechom do rúry.

Tú si vyhrejte na 100-120 °C a zemiaky pečte približne 45 minút. Ak chcete, môžete ich v strede pečenia poobracať. A voňavé rozmarínové zemiakové lupienky sú na svete.

 


2. V čipsovom svete je tiež z času na čas potrebné malé oživenie, zmena, nový vánok.

Úprimne, ja mám tieto cviklové čipsáky najradšej zo všetkých! Sú sladké, sú slané, sú krehké, ale parádne chrumkajú. Mňam!

Chcete vyskúšať? Nakrájajte si cviklu na tenučké plátky a poukladajte ich v jednej vrstve na linku, stôl, proste niekam, kde môžete každý jeden krvavo-červený krúžok posoliť (veľmi jemne) a nechať pol hodinu meditovať. Oni totiž krásky pustia šťavu a vy si pekne vezmete papierovú vreckovku a každý jeden kúsok utriete a uložíte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potom ich ponatierate olivovým olejom, posypete morskou soľou a dáte piecť.

Rúra má byť vyhriata na 100 °C. Po pol hodinke obráťte cviklu a nechajte ďalšiu pol hodinku piecť. Po dopečený  nechajte čipsy aspoň 10 minút vychladnúť. 

 


 

3. Nie každý  má chuť na slané. Jednou zo zdravých možností sú jablkové lupienky s medom a škoricou. 

Naštartujte rúru na 120 °C.

Jabĺčka si nakrájajte na tenké krúžky a poukladajte na plech s papierom na pečenie. Potrite ich medom a dajte piecť na 15 minút. Po štvrť hodinke ich obráťte a každý krúžok posypte trstinovým cukrom zmiešaným s mletou škoricou. Vráťte do rúry a pečte ďalších 15 minút. Potom rúru vypnite a nechajte jablká v nej, kým úplne nevychladne.

 

Pár tipov na záver:
Ad1 Každá rúra je iná, takže čas a teplota sú len približné. Nie že sa spoľahnete, že môžete tie úbohé zemiaky nechať v rúre 45 minút a zhorí vám kuchyňa. 
Ad2 Ak nemáte cviklu, rovnakým spôsobom si môžete spraviť aj mrkvové, zelerové, či reďkovkové čipsy. Tiež jablko môžete nahradiť hruškami.