O detoxikácii sa hovorí hlavne v súvislosti s otravami alkoholom, priemyselnými exhalátmi alebo  drogami. V týchto prípadoch ide o vysoké dávky toxínov, ktoré už organizmus nevie zvládnuť sám.

Primeraným dávkam "jedov", ktoré denne dýchame, jeme a prichádzame s nimi do kontaktu, sa vie organizmus prirodzene brániť a vylučovať ich. Aby sme to však nášmu telu trošku uľahčili, prípadne mu dopomohli k správnej funkcii, oplatí sa ho zdravo dopovať.

Najzákladnejším orgánom, ktorý zbavuje telo toxínov, je pečeň. Pomocou enzýmov spracováva krv z tráviaceho traktu. Prospešné látky pečeň premení na využiteľnú formu a škodlivé vylúči.

Krv filtrujú aj obličky. Nepotrebné, prípadne škodlivé látky sa z tela dostanú buď stolicou, alebo močom. Toľko k zakladným vedomostiam... :)

Odšťavujte!

Čerstvé ovocné šťavy majú na organizmus veľký detoxikačný vplyv. Prospievajú k zlepšeniu zdravotného stavu a slúžia ako prevencia pred vážnymi ochoreniami.

Pozor - šťava nie je džús! Rozdiel dúfam netreba vysvetlovať nikomu. Rovnako ani "vifonka" nebude nikdy chutiť ako slepačia polievka zo sliepky, všakže?

Áno, žijeme rýchlo! Kto má čas odštavovať?! V kuchyni máme všetko možné od oddeľovača bielok od žĺtkov, až po multifuknčné krájače často hlboko v skrini, lebo to zaberá veľa miesta. Do odšťavovača sa oplatí naozaj investovať a aj ho používať! Nie, toto nie je telešopingová reklama. Schválne - kedy ste naposledy zjedli na posedenie kilo zeleniny? Príprava celej "operácie" zaberie asi 10 minút a kilo zeleniny premeníte na vitamínovu bombu v tekutej forme ktorú stačí do seba iba "otočiť a vliať".

Na trhu sú odšťavovače na citrusové plody, na ktorých odšťavíte len pomaranče, grapefruity alebo mandarínky, ďalej prístroje, ktoré odšťavujú lisovaním a sú ideálne na listovú zeleninu a bylinky a potom klasické odšťavovače, ktoré si poradia s jablkami, hruškami, mrkvou a ďalším ovocím a zeleninou.

Večer si všetko pripraviť a ráno vybrať z chladničky a ísť do práce je určite pohodlnejšie, ako si vytiahnuť kilo cvikly, mrkvy, zemiakov, jabĺk a začať ich počas dňa chrúmať. Nebuďte leniví - odšťavujte! Odšťavovanie ovocia a zeleniny je nielen moderné, ale hlavne zdravé! 

Kombinovať môžete ovocie a zeleninu, alebo vyslovene jeden druh ovocia či zeleniny, to už je na vás. Niekoľko užitočných benefitov obsiahnutých v zakladných potravinách vám priblížeme aj my.

Jablká

Jeden z najsilnejších antioxidantov sveta.

V Rajskej záhrade bolo chutné a šťavnaté jablko prostriedkom vykonania prvého hriechu. Ani rozprávka o Snehulienke nevrhá na toto ovocie práve najlepšie svetlo, keďže malo zabiť krásnu princeznú. Na druhej strane - hovorí sa, že jedno jablko denne a netreba doktora.

Staré ľudové múdrosti vychádzajú z dlhoročných skúseností, ale aj dnešné moderné výskumy a štúdie potvrdzujú, že sa naše staré mamy nemýlili.

U mužov, ktorí konzumujú jedno jablko denne, klesá riziko infarktu o 32 percent. Okrem toho sa spájajú so znižovaním rizika vzniku niektorých druhov rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení, astmy a diabetu. 

Sú bohaté na pektín, ktorý pomáha udržiavať vaše obličky a pečeň bez toxínov. Navyše obsahuje vitamíny A, B1,B6, B12, C,E, 

Uhorky

Tomu, aké prospešné sú uhorky pre našu pokožku, sme sa venovali v článku o domácich maskách, ale používate ich aj inde okrem príloh vo forme šalátov? Ak áno, robíte výborne a vedzte, že aj uhorky sú fantastické práve na odšťavovanie.

Šťava z uhorky sa odporúča pri vypadávaní vlasov a pri lámavosti nechtov. Navyše uhorka je najlepšie prírodné diuretikum - je močopudná. Vhodná je aj pri chudnutí, nakoľko obsahuje minimum kalórií, cukrov a tukov. Ide o najsilnejšiu zásaditú zeleninu s pH medzi 8 a 9, preto zabraňuje prekysleniu organizmu.

Uhorky pomôžu aj pri liečbe vysokého i nízkeho krvného tlaku vďaka obsiahnutému draslíku, horčíku a vlákniny, ktoré efektívne regulujú krvný tlak.

Aj vďaka 96% vody, ktorá je z hľadiska nutričných hodnôt ďaleko kvalitnejšia ako obyčajná voda, zabezpečuje hydratáciu organizmu, reguluje telesnú teplotu, či pomáha z tela vyplavovať toxíny.

Cvikla (červená repa)

Typická fialová šťava, ktorú získame, je veľmi "silná", preto je lepšie miešať ju s inými.

Šťava z cvikle je veľmi hodnotná na tvorbu červených krviniek a vôbec na celkové posilnenie organizmu. Chudokrvnosť sa spája s nedostatkom červených krviniek alebo hemoglobínu, takže aj v tomto boji je dobré často siahať po cvikle.

Najmä ženy by mali využívať jej účinok a piť takmer denne zmes mrkva-cvikla alebo jablko-cvikla. Šťava z cvikle je prospešná aj pri poruchách menštruácie, ak sa v tom čase pije v malých množstvách, a to vínny pohár dvakrát až trikrát denne. Počas prechodu dosiahnete touto šťavou lepšie a trvácnejšie výsledky, ako liekmi a umelými hormónmi. 

Ak sa pije naraz a čistá  vo väčšom množstve ako jeden vínny pohár, môže jej silný čistiaci účinok spôsobiť závrate alebo pocit nevoľnosti. To je malá vzbura pečene. Preto je lepšie začať s menším množstvom šťavy z cvikle a väčším množstvom šťavy z karotky alebo jablka, a neskôr podiel cvikle pomaly zvyšovať .

Cviklová šťava fantasticky účinkuje aj na poškodenú pečeň. Pomáha obnovovať tkanivá poškodené nadmerným pitím alkoholu. Kyselinu listovú, vitamín C, malé množstvo vitamínov BI, B2, B3 a B5, ale aj draslík, fosfor, vápnik, sodík, malé množstvo medi, zinku a železa - toto všetko obsahuje práve cvikla.

Mrkva

Jej sladká a jemná chuť je lahodná i samotná. Je to jediná zelenina, ktorú môžeme miešať so všetkými druhmi ovocia bez obáv. Blahodárne účinky mrkvy na organizmus sú veľmi široké. Pitie mrkvovej šťavy ocení predovšetkým vaša pokožka.

Je vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa človek cíti vyčerpaný alebo sa zotavuje. Mrkva je bohatá na vitamíny A, B a C a betakarotén. Okrem neho je bohatá aj na vitamíny D, E a K, z minerálov sú to vápnik, draslík, sodík, horčík, železo, fosfor, kremík a síra.

Za lahodnú chuť mrkvy môže aj vysoký obsah sacharidov, ktorý sa počas zrenia a rastu mrkvy postupne znižuje. Obsahuje aj inú dôležitú rastlinnú vlákninu - pektín a éterický olej.

Pektín v mrkve sa stará o trávenie, vyprázdňovanie a upokojuje črevný trakt. Betakarotén však okrem toho chráni srdce a cievy, pôsobí protizápalovo a spomaľuje starnutie organizmu a pokožky.

Ďalším pozitívnym účinkom mrkvy je, že neutralizuje voľné radikály, vďaka ktorým odvádza toxíny z tela, a tak sa v tele nevytvárajú karcinogény. Ak patríte do nepopulárnej, zato však veľmi rozšírenej skupiny ľudi, ktorí sa cigariet nevedia vzdať, mrkva by mala byť na dennom jedálnom alebo nápojovom lístku, chráni totiž aj pred rakovinou pľúc. 

Do čistej šťavy z mrkvy primiešajte aj kávovú lyžičku olivového oleja, vďaka ktorému sa karotén lepšie uvoľní v tele.

Zemiaky

O jablkách, mrkve, cvikle ste počuli už veľa, lebo patria medzi tie populárnejšie prírodné zázraky, ale zemiaky odšťavuje málokto. Asi preto, že to nie je zrovna chutná šťava, zato veľmi prospešná.

Šťava zo zemiakov by nemala chýbať u ľudí, ktorí majú problémy s trávením. Je výborným liekom proti vredovej chorobe žalúdka a pomáha tiež pri pálení záhy. Skvelé účinky v boji s tráviacimi ťažkosťami sa dosiahnu aj zmiešaním zemiakovej šťavy s mrkvovou.

Zemiaková šťava pomáha taktiež pri reumatických ochoreniach, migréne, parodontóze a pri pravidelnom užívaní vás zbaví zápchy. Je bohatým zdrojom vitamínu C, o čom mnohí ľudia nevedia. Tento vitamín je známy antioxidant a posilňovač obranyschopnosti organizmu.  Ďalšie cenné zložky sú vitamíny skupiny B, draslík a horčík a iné látky.

Aj pri problémoch s pokožkou sa u mnohých ľudí osvedčila surová zemiaková šťava – možno ju vyskúšať ako prostriedok proti akné a tiež na utíšenie rôznych zápalov kože.

Je cenným nápojom pre zdravie, nie však pre všetkých. Ak trpíte nejakým vážnejším ochorením, mali by ste sa o jej pití poradiť najskôr s vaším lekárom. 

Nezabúdajte! Hlavnou prioritou pri detoxikácii by mala byť očista organizmu a nie váhový úbytok. Takže vás nenavádzame, aby ste denne pili päťkrát denne litre zeleniny a ovocia a budete krásne, štíhle a zdravé, lebo to by nebolo zdravé ani zdaľeka... :)

Raz za čas si môžete dopriať taký deň, maximálne 2 dni, kedy len "pijete", aby ste detoxikovali svoje telo. Ideálny je víkend, vtedy potrebujeme podstatne menej energie, ako iné dni a telo je v takzvanom "úspornom" režime.

Nielen váš jedálniček by mal byť pestrý. Rovnako pri odšťavovaní nie je vhodné sústrediť sa na jeden druh ovocia. Piť rôzne ovocné a zeleninové šťavy na striedačku je cestou ku vonkajšej aj vnútornej kráse... :) 

Foto: http://pixabay.com/