Pre 4 osoby si pripravíme: 

celozrnné pšeničné špagety - ja Biolinie 400g
cuketa 300g
strúčiky cesnaku 2 ks
sójové mlieko (alebo ryžové, ovsené...rastlinné) 100ml
bio slnečnicový olej - ja Biomila 150ml
olivový olej EVO 70ml
bio kurkuma - ja Sonnentor
mleté čierne korenie
soľ


- Cestoviny dáme variť do slanej vriacej vody.
- Cuketu nakrájame pomocou škrabky na tenké rezance. Cesnak ošúpeme a nasekáme na malé kúsočky. Na panvici rozpálime cca 3PL olivového oleja a hodíme naň cesnak. Necháme ho opiecť do chrumkava a následne vyberieme. 
- Mlieko, slnečnicový olej a to čo nám zostalo z olivového rozmixujeme vo food procesore alebo ponorným mixérom, pridáme kurkumu a štipku soli.
- Cestoviny scedíme, vhodíme späť do hrnca, v ktorom sa varili, vlejeme kurkumovú zmes a na miernom plameni necháme pár minút omáčku zohrievať do zhustnutia. Pridáme rezance z cukety (tieto, ak nám nechutia surové, môžeme ich na panvici mierne opiecť zároveň ešte s cesnakom), premiešame, chrumkavý cesnak, posypeme mletým čiernym korením, premiešame a podávame. 
 

Dobrú chuť!