1. Naliať olej do hrnca s nejakými bylinkami, 3 minúty ho povariť na nízkej teplote a nechať úplne vychladnúť, zvládne aj ten najväčší amatér.

Potom už len stačí olej preliať do peknej fľaštičky, previazať stužkou a pridať ceduľku s menom a upozornením, že olej treba skladovať v chladničke a že jeho životnosť je max. 6 týždňov.

Hlavné je vedieť, aké chute obľubuje váš obdarovaný.

Také najklasickejšie kombinácie sú: rozmarín + citrón; bazalka + čierne korenie/sušená paradajka; tymián + cesnak; čili + bobkový list.

Ak ale máte odvahu a chcete olej darovať nejakému experimentátorovi, môžete siahnuť aj po horčičných semienkach, rasci, alebo veľmi vianočnej mandarínkovej kôre, klinčekoch, či aníze.

Takto ochutený oliváč môžete darovať napríklad niekomu, kto si do roboty často nosí šaláty, hodí sa tiež na bruschetty, toasty s avokádom, ale pár kvapiek príjemne nakopne aj obyčajný čerstvý kravský syr. 

 

2. V poslednej dobe sa na našom trhu objavilo niekoľko značiek predávajúcich handmade čokoládové tabuľky, či pralinky. Osobne som tak trochu čokoládový barbar - zjem takmer všetko. To však neznamená, že nedokážem oceniť kvalitnú čokoládu.

Ak máte vo svojom okolí tiež čokoholika, vaše vlastné čokoládové kúsky budú tým pravým darčekom! Základným mottom tejto maškrty je vyberať naozaj kvalitné ingrediencie. Koniec koncov, ak by ste chceli obyčajnú čokoládu, kúpite nejakú v supermarkete.

Tak ako nato? V hrnci zohrejte asi 5 cm vody. Keď voda bubloce, položte na vrch misku (tak aby sa dno misy nedotýkalo vody), do misy šupnite 200 g kvalitnej čokolády (ja som použila 74% horkú a v druhej várke kvalitnú bielu čokoládu) a pomaly, za stáleho miešania, ju rozpusťte nad parou.

Do rozpustenej čokolády môžete pridať čo sa vám zachce.

Ja som pripravila 4 príchute: horkú s medom a mandľami, horkú s kávou a keksíkmi, bielu s kokosom a bielu so sušenými brusnicami.

Vždy 2/3 príchute zamiešajte do čokolády, vylejte zmes na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne rozotrite na chcenú hrúbku a posypte zostávajúcou tretinou keksíkov, ovocia, či orechov. Odložte svoje dielo na studené miesto a keď stuhne, pokrájajte na rôzne tvary a zabaľte buď do peknej škatuľky, alebo len tak do celofánového sáčku, dodajte mu charakter nejakou mašľou a darček pre čokoládového maniaka je vybavený.

 

3. Aaach, sušienky... Taká obyčajná vec a pritom taká efektná, keď do nich primiešate čaj. Áno, čaj! A je len na vás, aký si vyberiete. Jazmínový, Earl Grey, zelený, levanduľový a ak sa chcete fakt prekonať, skúste sušený tymián, či rozmarín.

Postup je jednoduchý : V mažiari rozdrvte 2 PL čaju (alebo 1 PL bylinky). Ak nemáte mažiar, pokojne skúste minútku v mixéry na vysokých otáčkach.

Čaj, alebo bylinky následne skombinujte s cca 250 g hladkej múky a 1/2 čl soli. Vo väčšej mise zmiešajte 250 g mäkkého masla, 60 g práškového cukru, kôru z citróna a 1 čl šťavy z citróna.

Keď je z masla a cukru kompaktná hmota, prisypte suché ingrediencie a vymieste hladké cesto. Vytvorte z neho disk, zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte na 30 minút do chladničky.

Z oddýchnutého cesta vyvaľkajte plát hrubý asi 0,5 cm, povykrajujte kolieska (alebo po akých tvaroch vaša duša piští), poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a zverte rúre na 15 minút pri 180 °C.

Veľmi plech nepreplňte, lebo počas pečenia sa sušienky trošku "roztečú", tak aby ste neskončili s jedným obrovským multi-sušieniskom.

Keď sú okraje jemne hnedé, vyberte plech z rúry a preložte ešte krehké keksíky na mriežku. Po vychladnutí schrumkavejú a budú nenormálne voňať!

Dopredu odpovedám na predpokladané otázky - Áno, múka sa dá nahradiť celozrnnou alternatívou. Áno, práškový cukor sa dá nahradiť trstinovým, nerafinovaným, alebo kokosovým bratrancom, len ho dajte trochu viac. Áno, čaj a bylinky sa dajú nahradiť napríklad sušeným ovocím nakrájaným na drobnulinké kúsky, poprípade malým množstvom nasekaných orechov. Áno, citrón môžete vymeniť za pomaranč, alebo mandarínku, či limetku. NIE, maslo sa nedá nahradiť ničím! Maslo je maslo! Ak nechcete jesť maslo, tak nerobte maslové sušienky...

 

Šťastné, Veselé a Výživné! ;)