šalát

listy šalátov (kučeravý, poľníčkový, rukola)
tuniakové filety vo vlastnej šťave Calvo
červená hrubostenná paprika
konzerva červenej fazule
cherry paradajky
červená cibuľa
uhorka

domáca horčicová majonéza (300 ml)

1 žĺtok (vajce z voľného výbehu)
2 ČL celozrnnej horčice
1 – 2 ČL šťavy z citróna
250 ml slnečnicového oleja

Najprv si pripravíme perfektnú horčicovú majonézu, ktorá sa kamoší s tuniakom.

Do veľkej misy dáme jeden vaječný žĺtok a pridáme horčicu. Hrubozrnná horčica má zaujímavú výraznú chuť a horčičné semienka budú z majonézy pekne vykúkať. Zoberieme si elektrický ručný šľahač alebo šľahaciu metličku a začneme vmiešavať olej do žĺtka. Pozor, začnite pomaly po kvapkách alebo veľmi malých množstvách. Je to dôležité.

Ak už máme minutú približne polovicu oleja, majonéza by mala mať peknú hustú konzistenciu a žltú farbu. Pridáme citrónovú šťavu, ktorá ochutí a zjemní majonézu. Trochu ju aj vybieli, ale nevadí. Nakoniec vmiešame zvyšný olej. Ak sa vám zdá, že je majonéza príliš tuhá, pravdepodobne ste miešali veľa ale to nevadí. Ak ju chcete zriediť, vmiešajte trošku vody a uvidíte, čo to spraví.

Majonézu zavrieme do pohára a dáme hneď do chladničky. Mala by vydržať možno aj týždeň, ale najlepšie je, ak ju čím skôr spotrebujeme.

Teraz môžeme pripraviť šalát. Rôzne druhy šalátov umyjeme a prípadne natrháme na menšie kúsky. Cherry paradajky prekrojíme, uhorku očistíme a nakrájame na polmesiačiky. Cibuľu očistíme, prekrojíme na polovicu a nakrájame na pásiky. Červenú papriku nakrájame na štvorce. Červenú fazuľu zlejeme a primiešame do šalátu.

Šalát naservírujeme pekne na tanier a na záver pridáme krásne tuniakové filety. Nemiešame ich do šalátu, ale iba ukladáme, aby sme neporušili pekný tvar a štruktúru tuniaka.

Na vrch šalátu pridáme našu horčicovú majonézu a servírujeme s pečivom. Výborne so hodí aj biele suché víno.