Gaštany majú nízky obsah tuku a sú užitočným zdrojom vlákniny tak ako šošovica takže so zeleninou a šampiňónmi ideálna kombinácia na sýty obed. A ak ste vegetariáni, máte v tomto jedle veľa bielkovín a hlavne železa, ktoré nám môže chýbať. Tak už treba iba navariť!

Na prípravu ragú budete potrebovať na 4 porcie: 


1 pohár suchej šošovice (pozor,deň vopred treba namočiť!)
100 g gaštanov (tiež najlepšie deň vopred namočené)
100 g šampiňónov (ak sú na vás huby ťažké,zameňte za ďalšie gaštany)
1 nakrájanú mrkvu
1/4 veľkého nakrájaného zeleru
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
bobkový list
hrsť petržlenovej vnate
tymián
soľ a čierne korenie
olivový olej
500 ml vody alebo vývaru


Najlepšie bude ak si ako prvé upečieme gaštany deň vopred namočené vo vode. Ja si vždy pripravím väčšie množstvo aby som mohla polovicu zjesť rovno upečené a polovicu použila do ragú.

Nožíkom vyrežeme krížiky na šupku gaštanov, poukladáme na plech a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200C na približne 20-30 minút.

Každá rúra je iná, tak to občas pozrite a ochutnajte :) Upečené a vychladnuté gaštany ošúpeme a odložíme bokom.
 


Nakrájame nadrobno cibuľu a cesnak. Rozohrejeme si olej a restujeme na ňom cibuľu, mkrvu a zeler až kým nezmäknú takých 10-15 minút.

Ku koncu pridáme cesnak a minútu restujeme so zeleninou. Nakoniec do hrnca vložíme šošovicu, gaštany, šampiňóny, vodu, bobkový list, tymián, soľ a čierne korenie. Môžte namiesto vody použiť aj vývar, ja používam bio zeleninový bujón v prášku od Alnatura, zatiaľ najlepšie čo som našla keďže nemám čas na varenie vývaru a ani miesto na jeho skladovanie.

Všetko spolu varíme prikryté na nízkom plameni 20-30 minút kým nie je šošovica uvarená. Nakoniec natrháme na ragú petržlenovú vnať a  môžme vychutnávať.

Dobrú chuť!