4 – 5 porcií

1 kg zadného hovädzieho
2 – 3 červené cibule
3 stredné mrkvy
3 listy feniklu
4 stonky stopkového zeleru
1 konzerva červenej fazule
300 ml Guiness
250 ml rajčinového pretlaku
rozmarín
hladká múka
1 ČL sladká červená mletá paprika
sušené čili
olej
soľ, čierne mleté korenie

Pripravíme si zeleninu. Cibuľu nakrájame na stredne veľké kocky. Mrkvu očistíme, prekrojíme pozdĺžne a nakrájame na polkruhy. Z feniklu použijeme iba biele listy, stonky nie. Nakrájame ich na kocky vo veľkosti nakrájanej cibule. Zeler zbavíme listnatej časti a nakrájame na veľkosť nakrájanej mrkvy.

Mäso nakrájame na kocky asi 3 x 3 cm. Osolíme, okoreníme a natrháme naň lístky čerstvého rozmarínu. Mäso poprášime bielou múkou a premiešame, aby koreniny a múka obalili povrch mäsa.

Pripravíme si väčší hrniec s pokrievkou, ktorú možno použiť aj v rúre. Ak takú nemáme, nakoniec hrniec zakryjeme alobalom. Zároveň si dáme vyhriať rúru na 175 °C.

V hrnci na oleji spaníme cibuľku. Pridáme koreňovú zeleninu a krátko ju opražíme. Následne pridáme mäso, ktoré opražíme, pokým sa celé zatiahne. V tejto fáze treba miešať, pretože sa múka so šťavou z mäsa bude jemne lepiť na dno – tak aby nám to veľmi neprihorelo…

Ak je mäso zatiahnuté, podlejeme ho Guinessom a pridáme aj rajčinový pretlak (stredne hustej konzistencie). Pridáme červenú fazuľu, sladkú červenú mletú papriku a sušené čili podľa chuti. Privedieme k varu a varíme pár minút, aby sa z piva odparil alkohol.

Hrniec zakryjeme pokrievkou (alebo alobalom) a vložíme do rúry, kde mäso dusíme 4 hodiny.

Po vybratí z rúry ochutnáme a podľa potreby dosolíme a dokoreníme.

Jedlo podávame s chlebom, prípadne s ryžou.