Gorgonzola je syr s modrou plesňou, ktorý sa v minulosti pokladal za liek. Verilo sa, že napomáha k správnemu fungovaniu čriev a taktiež, že ten kto ho jedol pravidelne sa dožil veľa rokov.

Potrebujeme:

na cesto:
280 g ryžovej múky
140 g zmäknutého masla
8 PL studenej vody
1/4 ČL soli

na náplň:
1 cibuľa
2 lístky šalvie
kúsok masla
olivový olej 
2 vajcia
1 hrnček tekvicového pyré (cca 340 g) - tekvicové pyré pripravíte jednoducho - upečiete tekvicu v celku a použijete rozmixovanú dužinu
35 g gorgonzoly
soľ
mleté čierne korenie
1/4 ČL čili vločiek
1/4 ČL mletého muškátového orieška
1/2 ČL sušeného tymiánu
2 PL čerstvej nasekanej petržlenovej vňate 
1 čili paprička
 


Postup:

Najprv si pripravíme cesto s uvedených surovín (najprv si múku spracujeme s maslom na mrveničku, následne pridáme soľ a vodu a vypracujeme cesto), cesto vytvarujeme do bochníka, zabalíme do fólie a dáme ho asi na 1 a pol hodiny chladiť do chladničky.

Cibuľu si očistíme, prekrojime na polovicu a nakrájame na tenké plátky. Na panvicu dáme kúsok masla a trochu olivového oleja, pridáme cibuľu a šalviu, osolíme a okoreníme a cibuľu restujeme na miernom plameni až kým nám neskaramelizuje. Odstavíme, necháme trochu vychladnúť.

Odležané cesto vyberieme, rozvaľkáme (bude sa trochu trhať, ale to nevadí) a natlačíme do formy vytretej maslom a vysypanej ryžovou múkou. Cesto poprepichujeme vidličkou a dáme ešte odpočívať do chladničky kým si pripravíme náplň.

Vajcia si vyšľaháme do peny, pridáme tekvicové pyré, čili vločky, tymián, muškátový oriešok, čierne korenie a osolíme (nesolíme veľmi, lebo syr je vcelku slaný). Všetko dobre premiešame. Pridáme skaramelizovanú cibuľu (lístky šalvie vyberieme) a premiešame. Ochutnáme a prípadne ešte dochutíme.

Náplň vylejeme na cesto, navrch poukladáme kúsky gorgonzoly, posypeme petržlenovou vňaťou a nasekanou čili papričkou.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C cca 40 minút. 
Po vytiahnutí z rúry necháme asi 10 minút odpočívať (lebo cesto sa inak rozpadne) a potom podávame teplé napr. so zeleninovým šalátom (mrkva, zelené olivy a šalátové srdiečka).

Dobrú chuť