Americké pancakes sú vlastne niečo ako naše palacinky, alebo francúzske crepes, až na to, že v každom recepte je použitý iný pomer rovnakých surovín - vajec, mlieka a múky.

Dnes vám prezradím môj overený a nepriestrelný recept na základné lievancové cesto.

Po ruke majte:
180 ml mlieka
2 PL octu
125g hladkej múky
2 PL cukru
1 čl prášku do pečiva
1/2 čl jedlej sódy
30 g masla 
1 vajce
soľ
(všetko v izbovej teplote)


Viem si predstaviť ako sa tvárite. Hovoríte si "Ocot?! Do lievancov?!" Verte mi, ocot je prvý zaručený tip, ktorý vám dnes prezradím. Resp. ocot v kombinácii s mliekom a jedlou sódou.

Zmiešaním mlieka a octu totiž vznikne cmar (kyslé mlieko), ktoré dá vašim lievancom šťavnatosť. A na druhej strane jedlá sóda s octom  spôsobí chemickú reakciu, pri ktorej sa počas pečenia vytvoria v lievancoch milióny malých bubliniek, vďaka ktorým budú ľahké ako obláčik.

Takže na začiatok pridajte ocot do mlieka, premiešajte a odložte stranou.

Vo väčšej mise zmiešajte suché ingrediencie - múku, cukor, prášok do pečiva, sódu a štipku soli.

Vajíčko si rozdeľte,žĺtok pridajte do mlieka a z bielka vyšľahajte tuhý sneh. Ostáva už len rozpustiť maslo (20 sekúnd v mikrovlnke stačí ;)), tiež ho pridať do mlieka a celú "mokrú" zmes poriadne premiešajte.

Postupne vlievajte mliekovú zmes do múkovej a miešajte dôkladne, ale zľahka! Keď vám vznikne hladké cesto, jemne do neho pridajte sneh.

Sneh je druhý trik, ktorý zaručí kyprú štruktúru lievancov. Na panvici rozohrejte trochu oleja a postupne pražte lievance.

Kedy treba sladkú placku otočiť? To je moje tretie a posledné tajomstvo - keď sa na povrchu lievanca vytvoria jamky po bublinkách, je čas prehodiť ho na druhú stranu a pražiť ešte asi minútku.

Ak máte v pláne nakŕmiť lievancami niekoľko hladošov, zdvojnásobte dávku cesta a hotové lievance ukladajte do rúry predhriatej na 100°C, aby ostali všetky teplé až do servírovania.