Možno veľa z vás pozná tieto placky z domu ale pravdupovediac ja som ich objavila až veľmi neskoro keď ich urobila moja svokra na večeru. Hneď som sa do nich zamilovala aj keď boli mastné ako šľak. Tuším do nich dávala aj šunku a syr. Ja som ale chcela vyskúšať trošku zdravšiu variantu a tak som asi pred rokom objavila recept v úžasnej knihe od Apetit Edice s názvom Brambory. Nájdete tam veľa klasických jedál zo zemiakov, ktoré sú základom slovenskej kuchyne. Jediné čo som tento krát zmenila bolo, že som ich nesmažila ale piekla. Síce neboli tak chrumkavé ale tá chuť stála itak za to!

 

 

Na upečenie 12 kusov tejto zdravej pochúťky budeme potrebovať:
250g zemiakov
250g cukety
5 lyžíc ovsených vločiek
1 vajce
2 lyžice hladkej múky
2 strúčiky cesnaku
soľ a čierne korenie
1 lyžicu majoránky
olivový olej

 

 

Začneme tým, že si očistíme zemiaky a spolu s cuketou ich rovno nastrúhame do pripravenej misy. Pridáme ovsené vločky a necháme to všetko asi pol hodinu stáť aby vločky nasiakli šťavu zo zeleniny. Potom primiešame ostatné ingrediencie ako vajce, hladkú múku, nastrúhaný cesnak, soľ, čierne korenie a majoránku.

 

 

Zapneme si rúru na 200°C a vyberieme si plech, na ktorý si uložíme papier na pečenie. Z cesta si rovno na plechu vyrobíme placky. Mne ich vyšlo 12 kusov, ktoré som pokvapkala olivovým olejom a dala piecť. Po 10-15 minútach placky prevrátime a opečieme ich aj z druhej strany až dozlatova. Necháme ich vychladnúť a môžme si ich vychutnať. Dobrú chuť :)